Een vogelperspectief op de werf Toots Thielemans

Publication date
14.07.2022

Misschien passeer je wel eens langs de werf Toots Thielemans, en vraag je je af wat er precies gebeurt achter de werfafsluitingen? Wat dacht je van een korte reportage met een drone om beter te zien waarmee we bezig zijn in de verschillende werfzones.

Bekijk hieronder de videomontage van de dronebeelden. De opnames dateren van eind mei 2022.

 

Stalingradlang

Toots Thielemans is een omvangrijke bouwplaats die zich uitstrekt over verschillende werfzones. Eerst houden we halt in de Stalingradlaan. Hier bouwen we het ondergrondse station Toots Thielemans. Behalve een logistieke zone met silo's en bezinktanks, zien we grote, speciale graafmachines in de weer om de zogenaamde diepwanden te bouwen. Dit worden de dragende buitenmuren van het station. Lees hier meer over de toegepaste bouwtechnieken.

Vorig jaar werden de diepwanden langs de kant van de oneven nummers al gerealiseerd. Sinds de verplaasting van de rijweg, bouwen we de diepwanden aan de kant van de even huisnummers.

 

Kleine Ring

Over dan naar de werfzone op de Kleine Ring. Hier is de voorbije maanden hard gewerkt om verschillende grote rioolcollectoren om te leiden en te vernieuwen. Tussendoor worden ook stukken van de verbindingstunnel tussen het nieuwe station Toots Thielemans en het Zuidstation gerealiseerd. Dat gebeurt deels ook met diepwanden, maar deels ook met secanspalen. De grote boormachine die we zien wordt daarvoor gebruikt, en was eerder al actief in de werfzone op de Lemonnierlaan.

 

Jamarlaan

Tot slot vliegen we over de werfzone in de Jamarlaan. Langs de linkerkant (bij de even huisnummers) zien we de zogenaamde bentonietcentrale. Bentoniet is een speciale, dikke vloeistof die wordt gebruikt bij de bouw van de diepwanden. Het is een mengsel op basis van kleistof dat zich tijdens het gebruik in de sleuven mengt met zand. In de bentonietcentrale wordt dit zand er opnieuw uitgefilterd, zodat hetzelfde bentoniet steeds opnieuw gebruikt kan worden op de werf.

Aan de andere kant van de laan (oneven nummers) zijn eveneens diepwanden in de maak. Hier komt immers ook een stuk metrotunnel om de link te leggen tussen het nieuwe station Toots Thielemans en de bestaande metroinfrastructuur nabij het Zuidstation.

Media
Filmbestand