Een verlichte mondharmonica ter ere van Toots

Publication date
08.09.2023

Voor de ingang van station Lemonnier is een grote mondharmonica geplaatst. Het is een eerbetoon aan Toots Thielemans, alsook een nieuw herkenningspunt en een attractie in de wijk. 

Text

De Zuidfoor is alweer voorbij, maar de buurt rond de werf voor het station Toots Thielemans heeft er alweer een nieuwe attractie bij. Het gaat om een sculptuur van inox genaamd Bluesette Melody, een verwijzing naar het bekendste nummer van Toots Thielemans. 

 

De sculptuur heeft de vorm van een grote mondharmonica en is ontworpen door Alain de Pierpont. Het object staat als een totem voor de ingang van station Lemonnier. 's Nachts is het kunstwerk verlicht. Op die manier kan het uitgroeien tot een herkenningspunt. Daarnaast is het ook een een ontmoetingsplek, dankzij de banken die in de sokkel werden geïntegreerd. Een plek om af te spreken voordat je de tram neemt, of over een paar jaar de metro.

 

De realisatie van een kunstwerk was één van de engagementen van de Overeenkomst Toots Thielemans, beter bekend als het ‘Pact’. De ondertekenaars van het Pact vonden inspiratie in de honderdste verjaardag van de bekende Brusselse jazzmuzikant. Met deze mondharmonica willen ze enerzijds hulde brengen aan de kunstenaar en tegelijkertijd de aandacht van passanten en toeristen trekken ten behoeve van de buurt en zijn vele handelszaken. 

Media
Afbeelding
Harmonica Lemonnier

Tussen de Marollen en Molenbeek

Voor hij de wereld van de jazz veroverde, groeide Jean-Baptiste ‘Toots’ Thielemans op tussen de Marollen en Molenbeek. Zijn eerste muziekinstrument was gekocht in de Zuidstraat. Zijn allereerste muziekles volgde hij in de Zuidlaan. Het is dan ook geen toeval dat het nieuwe station onder de Stalingradlaan, dat de wijk zal verbinden met de toekomstige Metro 3, zijn naam zal dragen. Het nieuwe station zal verbonden worden met het bestaande tramstation Lemonnier, dat op zijn beurt grondig wordt gerenoveerd

 

Ook al beperkte de omvang van de metrowerf de mogelijkheden voor interventies in de openbare ruimte, wilden de MIVB en haar partners dit engagement van het Pact behouden als een troef voor de wijk. Een reden om, ondanks de bouwput, de vele handelszaken te (her)ontdekken. 

Media
Afbeelding
Toots harmonica by night