Nieuwe fotografische installaties onder de Zuidbrug

Publication date
22.06.2022

Sinds de start van de werken aan het station Toots Thielemans zorgen de MIVB, hub.brussels en de gemeenten Sint-Gillis en Brussel-Stad voor een reeks begeleidende maatregelen, bijvoorbeeld om de openbare ruimte en het imago van de wijk rond de werf te verbeteren.

 

Na de anti-tagoperatie, het opknappen van de oude sfeerverlichting en de muurschilderingen werden twee monumentale fotowerken van de Brusselse kunstenares Marie-Françoise Plissart geplaatst onder de spoorbrug van de Zuidlaan. De twee beelden werden gekozen omdat zij bewoners en voorbijgangers een unieke kijk kunnen bieden op de wijk waarin zij zich bevinden.

 

De foto's:

Media
Afbeelding
Plissart Nuit
Text

Zuidertoren ('s nachts) - 1998

 

Dit is een nachtzicht op de Lemonnierlaan genomen vanaf de Zuidertoren. Het oog dwaalt even over dit netwerk van lichtgevende, bijna abstracte lijnen voordat het de hoofdader volgt naar het De Brouckèreplein, herkenbaar aan het beroemde reclamebord. Vervolgens zoeken we geleidelijk onze weg in het beeld, waarbij we ons vermaken met het herkennen van de details en het observeren van de ruimte rond onze eigen positie in de wijk.

Media
Afbeelding
Plissart Jour
Text

Grande Roue - 2015

 

De tweede foto is een uitzicht op de Europaesplanade op een marktzondag. Ze is genomen vanuit het reuzenrad en belicht twee belangrijke activiteiten die kenmerkend zijn voor de wijk: de Zuidmarkt en de Zuidfoor.