Bewonder de nieuwe muurschilderingen onder de spoorbrug over de Zuidlaan

Publication date
13.10.2021

Onder de spoorbrug van de Zuidlaan zijn drie nieuwe muurschilderingen ingehuldigd. Ze kwamen tot stand in samenspraak met mensen uit de wijk. Thema is de plaats van de vrouw in de publieke ruimte.

 

De spoorwegbrug over de Zuidlaan is een herkenningspunt en een belangrijke passage voor de buurten gelegen rond de werf van metrostation Toots Thielemans. De partners van het Pact Toots Thielemans, dat is opgezet om de buurt te ondersteunen tijdens de werkzaamheden, zetten zich  daarom verder in voor de herwaardering van deze plek.

 

Na een eerste opkuisbeurt in het voorjaar, werden op het eind van de zomer opnieuw alle ongewenste tags en affiches verwijderd van de muren in blauwe steen. Daarnaast werden panelen geplaatst voor de ongebruikte ramen en een toegangspoort.

 

VROUWEN IN HET STRAATBEELD

 

Op drie van die panelen hebben SOAZ en SOUWI, twee artiesten van het collectief La Belle Hip Hop, muurschilderingen gerealiseerd. De werken kwamen tot stand na twee participatieve ateliers in de wijk, georganiseerd door de vzw Bravvo. Het thema is de plaats van de vrouw in de publieke ruimte. Een van de bedoelingen is de vrouw meer zichtbaar te maken in het straatbeeld. Voor veel vrouwen is het zich verplaatsen in de publieke ruimte immers niet altijd en overal een evidentie. “In de ateliers gaven vrouwen aan dat ze angstig zijn om op bepaalde tijdstippen door donkere straten te wandelen”, klinkt het.

 

Verder kwam naar voren dat mensen verandering verwachten via de opvoeding. “Dat is belangrijk, zodat vrouwen zich niet langer onderdrukt voelen, moe van het feit dat zij alles moeten regelen”, klinkt het. “Vrouwen moeten hun kinderen leren dat een andere werkelijkheid mogelijk is, en wij hebben gemerkt dat dit gebeurt omdat de jonge meisjes in de workshops niet dezelfde problemen hebben meegemaakt. Zij zien zichzelf als koninginnen en diamanten. Zij leren dat vrouwen beroepen kunnen uitoefenen die stereotiep als mannelijk worden beschouwd en vice versa.”

 

De vrouw op de muurschildering links vertegenwoordigt “deze koningin op zoek naar kennis en ontsnapping door lezen.” (zie foto hieronder).

 

Media
Afbeelding
Muurschildering 1
Credits
© Eric Danhier

Bij de middelste muurschildering ligt de focus op verbinding tussen generaties. “We moeten verenigd zijn om vooruit te komen, “ klinkt het. “Vrouwen verplaatsen zich vaak samen omdat ze zich zo meer veilig voelen.”

Media
Afbeelding
Muurschildering 2
Credits
© Eric Danhier

De muurschildering rechts (zie foto boven het artikel) symboliseert de jeugd. We zien “een dromerig jong meisje dat met al haar verbeelding naar de sterrenhemel kijkt en haar toekomst voor ogen heeft.”

 

De drie muurschilderingen zijn gerealiseerd door de vzw La Belle Hip Hop in opdracht van de vzw Bravvo en de dienst Cultuur van de Stad Brussel, in samenwerking met HUB.Brussels en de MIVB. Er lopen nog gesprekken met de gemeente Sint-Gillis voor een andere artistieke interventie aan de andere kant van de brug.

Media
Afbeelding
Inhuldiging van de muurschilderingen
Credits
© Eric Danhier