Midibruglicht

Een opwaardering van de brug aan het Zuidstation

29.03.2021

Onder de spoorwegbrug is recent een anti-tag operatie uitgevoerd en de bestaande sfeerverlichting is opnieuw ingeschakeld. Ondertussen wordt nagedacht over een nieuwe bestemming voor de leegstaande lokalen onder de brug.

De spoorwegbrug over de Zuidlaan is een herkenningspunt en een belangrijke passage voor de buurten gelegen rond de metrowerf Toots Thielemans. De partners van het Pact Toots Thielemans, dat is opgezet om de buurt te ondersteunen tijdens de werkzaamheden, hebben de handen in elkaar geslagen om de openbare ruimte onder de brug te herwaarderen.

Een van de aandachtspunten is de netheid. Sluikstorten onder de brug worden, net als elders in de buurt, systematisch gemeld aan Net Brussel door de MIVB-teams. Daarnaast werd op initiatief van HUB.Brussels en in samenwerking met Infrabel en de diensten van de Stad Brussel en de gemeente Sint-Gillis een anti-tagoperatie uitgevoerd. Gespecialiseerde agenten van beide gemeenten hebben de muren onder de brug schoongemaakt. Hieronder enkele beelden van de operatie.

Ondertussen heeft Brussel Mobiliteit, dat de openbare verlichting op de voetpaden al had versterkt, ook de bestaande sfeerverlichting gereactiveerd. Het gaat om een rode verlichting die integraal deel uitmaakt van een werk van de Brusselse kunstenaar Jean Glibert. Hij realiseerde in 2003 een bedenker van een interventie met kleur en verlichting het die in 2003 de brug van het Zuidstation wilde onthullen door de kracht van kleur en licht.

Om de ruimte onder de brug op lange termijn aantrekkelijker te maken, wordt nagedacht over de herbestemming van de leegstaande lokalen onder de brug (zie foto bovenaan). De NMBS heeft een oproep gelanceerd voor de grote ruimtes (vierhoeken) en daarnaast heeft HUB.Brussels contact opgenomen met de spoorwegmaatschappij om een nieuwe bestemming te vinden voor enkele kleinere lokalen die toegankelijk zijn via de F. Bassestraat.