Albert: een blik achter de schermen van de werf

Publication date
18.06.2024

Hoe evolueren de werkzaamheden voor de verbouwing van het station Albert? Bijna één jaar na de opening van de eindhalte voor tram 18 is het tijd voor een nieuwe stand van zaken. Onderaan het artikel vind je ook een reeks recente (lucht)foto's die een blik achter de schermen gunnen.  

 


Binnen het station worden de werkzaamheden voortgezet. Op verdieping -1 wordt vernamelijk gewerkt in de zone van de toegang in de Besmelaan. Daar zijn arbeiders bezig met de afwerking. Het gaat onder meer om schilderwerken en de installatie van vloerbekleding, ijzerwerk en beglazing. Tegelijk vorderen de ruwbouwwerken voor een nieuwe lift. Die zou begin 2025 operationeel moeten zijn. Op dat moment zullen twee van de vijf geplande liften in het station in dienst zijn.  


Op verdieping -2 zijn de sporen gelegd in het toekomstige eindstation van Metro 3 en verder in de tunnel onder de Jupiterlaan. Daar bevinden zich de zogenaamde opstelsporen waar de metrostellen zullen kunnen omkeren en
parkeren in afwachting van hun volgende rit. De uitrusting die nodig is voor de beweging van de stellen, zoals de spoorwegsignalisatie, en om de reizigers op de perrons te verwelkomen, zoals de nieuwe roltrappen, zal binnenkort worden geïnstalleerd.

 

Openbare ruimte vrijgemaakt tegen eind 2024
 

Zodra de nieuwe lift in gebruik is, zal de toegang tot het station Albert op de hoek van de Besmelaan en de Alsembergsesteenweg opnieuw kunnen openen. Tijdens de komende maanden worden ook de andere werfzones verkleind of opgeruimd om de impact op de publieke ruimte te verkleinen. 


• In de nazomer van 2024 zodra de installatie van het verluchtingsrooster voltooid is, wordt de Arthur Diderichstraat volledig heropend voor het verkeer.


• Eind 2024: In de Albertlaan zal parkeren opnieuw mogelijk zijn aan de kant van de oneven huisnummers en langs de middenbern. De oversteekplaats voor voetgangers ter hoogte van de Ducpétiauxlaan zal opnieuw toegankelijk zijn.

 

De buurtbewoners zijn geïnformeerd over de vooruitgang van de werf via WhatsApp en via een bericht dat is verspreid in de wijk. 

 

Hieronder vind je een selectie van foto's gemaakt op de werf in mei 2024.