Opening in muur tussen oude en nieuwe tunnel

Publication date
16.04.2024

Het is een symbolische mijlpaal voor het project: eind maart werd een eerste opening gemaakt in de muur tussen de bestaande tunnel en de nieuwe tunnel onder de Jamarlaan. Een eerste stap om de nieuwe infrastructuur te verbinden met de bestaande premetro.

 

Het tramverkeer door de premetro werd onderbroken gedurende drie dagen om verschillende belangrijke interventies mogelijk te maken met het oog op de ombouw van de Noord-Zuidas tot metrolijn.  
 

Er werden twee openingen gemaakt in de muur die de bestaande premetro afscheidde van de nieuwe tunnel in aanbouw onder de Jamarlaan. Het is een eerste belangrijke stap die zal toelaten om het nieuwe station Toots Thielemans te verbinden met het Zuidstation.  

 

Tegelijk vonden andere activiteiten plaats: een bestaande wissel werd vervangen in de Vooruitgangsstraat en een bijkomende wissel werd geïnstalleerd in de tunnel tussen de stations Anneessens en Beurs. 

 

De verschillende interventies werden minutieus voorbereid en uitgevoerd door de teams van de MIVB en hun aannemers. De intense activiteit gedurende drie dagen en nachten werd gefilmd vanuit verschillende standpunten. Een versnelde videocompilatie is hieronder beschikbaar. Je kan er de werken aan de muur zien, net als de installatie van een wissel in de tunnel en de bewegingen van de werftrein James, die op en af reed tussen de werfzone en de opslagruimte langs de Zuidlaan. Onder de video vind je ook nog enkele foto's.  

Media