Nieuwe werktrein om premetro om te bouwen tot metro

Publication date
08.01.2021

Eind vorig jaar verwelkomde de MIVB een nieuw, speciaal voertuig: werktrein James. Die zal in eerste instantie ingezet worden in het kader van de werken voor Metro 3.

James bestaat uit twee locomotieven en twee wagons met kraan. Hij moet heel uiteenlopende opdrachten kunnen uitvoeren.

De premetro, waar de tram ondergronds rijdt tussen station Albert en het Noordstation, wordt omgevormd tot een volwaardige metro. Deze werf is gigantisch en brengt grote werken met zich mee, daardoor moet er enorm veel materiaal ter plaatse gebracht worden. Dat kan door niemand beter, dan werktrein James, die tot 14 ton vracht kan vervoeren.

De trein vervoert sporen en betonblokken, maar ook roltrappen, transformatoren en kabels. Het grootste voordeel is dat het vervoer kan doorgaan via de tramsporen en op die manier bovengronds geen hinder te bespeuren valt.

Ook na de werken van metrolijn 3, is het nog niet gedaan voor 'butler' James. Die krijgt dan een volwaardige rol en zal rijden in de metro om te zorgen voor het inderhoud van het metronet.

Meer weten over de nieuwe werktrein? Lees hier het volledige artikel: https://mivbstories.be/2021/01/06/werktrein-james-de-butler-van-de-mivb/

Media
Afbeelding
Trein James