Nieuwe verlichting voor spoorbrug over Zuidlaan

Publication date
12.12.2022

Het is ondertussen een jaarlijks terugkerende traditie: de installatie van feest- en andere verlichting op en rond de werf Toots Thielemans. Dit jaar zijn de nieuwe verlichtingen op en onder de spoorbrug de blikvanger.

 

Het versterken van de verlichting in de omgeving van de werf behoort tot de afspraken van het zogenaamde Pact Toots Thielemans. Met de interventies inzake verlichting willen de partners van het project de handelsdynamiek in de wijk ondersteunen en het veiligheidsgevoel versterken. 

 

Dit jaar werd bijzonder ingezet op het plaatsen van bijkomende feestverlichting op de werfafsluitingen, zowel in de Stalingradlaan, als op de Jamarlaan. Daarnaast werd op enkele specifieke plaatsen ook de openbare verlichting permanent versterkt. 

 

Dat laatste gebeurde ook onder de spoorwegbrug over de Zuidlaan, waar zes spots niet alleen de eerder gerealiseerde kunstwerken, maar ook de voetpaden nog beter verlichten. In samenwerking met Infrabel en de NMBS werd bovendien een sfeerverlichting geplaatst bovenop de brug. 

 

In alle gevallen gaat het om energiezuinige LED-verlichting. De feestverlichting op de werfhekken zal na de eindejaarsperiode opnieuw worden weggehaald, maar de spots die de openbare verlichting versterken blijven behouden. Ook de sfeerverlichting op de brug blijft. Deze zal ook in andere seizoenen haar diensten kunnen bewijzen, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Zuidkermis in de zomermaanden. 

 

Ter herinnering: het voorbije jaar werd de gevelverlichting van het Zuidpaleis al verbeterd. Ook die installatie is nog steeds te bewonderen vanaf de Stalingradlaan. Drie jaar terug werd de laan versierd door twee levensgrote kerstballen.