Fotograaf ontmoet buurtbewoners in station Anneessens

Publication date
12.06.2024

Station Anneessens krijgt een vernieuwd fotocollagekunstwerk met zo’n duizend beelden van mensen uit de wijk. Kunstfotograaf Vincen Beeckman toonde begin juni de vooruitgang van zijn werk aan buurtbewoners en passanten. 

Iedereen die al eens de tram heeft genomen in het station Anneessens heeft waarschijnlijk al eens staan kijken naar de authentieke foto’s die verwerkt zijn in de bekleding van de zuilen op het perron. Het gaat om een kunstwerk van Vincen Beeckman uit 2007. Daarvoor nam de fotograaf destijds ontelbare beelden van mensen en objecten uit de buurt.

 

In de aanloop naar de aanpassing van het station voor de komst van de metro, werkt Beeckman aan een nieuwe versie van zijn kunstwerk. Na een eerste wervingscampagne voor nieuwe figuranten in 2022, tekende de fotograaf opnieuw present in het station op woensdag 5 juni. Aan de hand van een projector en uitgestalde foto’s, gaf hij een inkijk in het project.
 

Text

“Ik wil zoveel mogelijk foto’s maken”, vertelt Beeckman. “Ik beoog om en bij de duizend foto’s te maken van mensen die willen meedoen, of van objecten die ze willen vereeuwigen in het station. Het idee is dat de buurtbewoners van vandaag over 15 of 20 jaar nog steeds iets van henzelf kunnen terugvinden in het station.”

 

De stand van Vincen, waarbij ook een koffie of thee en gebak wordt aangeboden, trekt heel wat nieuwsgierigen aan, alsook mensen die al in de contactenlijst zitten van de kunstenaar, die zelf ook nog altijd in de buurt woont. “Ik ben hier enerzijds om mensen te ontmoeten die zich zouden willen laten fotograferen en mee willen stappen in dit avontuur. Anderzijds ook om mensen terug te zien die ik al eerder fotografeerde. Zo kan ik gemaakte beelden teruggeven en het contact onderhouden. Het is immers een langlopend project.”

 

De bestaande versie van het kunstwerk genaamd ‘Casting’, wordt herbekeken. Sommige beelden kunnen geïntegreerd worden in het nieuwe kunstwerk, andere zullen worden teruggegeven aan de betrokken buurtbewoners. “Het werk heet casting omdat het een oproep is aan buurtbewoners om mee te doen aan een fotografisch project”, aldus nog Beeckman. “Het verschil met een klassieke casting is dat iedereen die zich aanmeldt wordt aangenomen. Er is geen selectie. Het gaat mij om de verbinding en de dialoog met de buurtbewoners."
 

Media
Afbeelding
Vincen Beeckman