Telraam

Het verkeer analyseren om toekomstige werven beter te coördineren

29.06.2021

De komende jaren zijn er grote werven gepland in Schaarbeek, Evere en Haren. In het kader van een goede coördinatie tussen werven lanceren verschillende partners een nieuwe actie om het verkeer te analyseren en de impact van werven beter op te volgen.

Het gaat om een honderdtal Telraam-toestellen die het verkeer kunnen tellen vanuit het raam van een woning : het aantal voetgangers, fietsers, voertuigen en hun snelheid.

Een oproep werd gelanceerd op 29 juni 2021 om eigenaars en huurders te vinden die zo’n Telraam willen installeren en zo meewerken aan een telnetwerk en een betere mobiliteit in uw gemeente.
Hierbij vindt u het inscrhrijvingsformulier.

Hoe werkt het?

Je plaatst een Telraam op jouw raam aan de straatkant. Deze sensor telt overdag en continu het aantal voetgangers, fietsers, auto’s, vrachtwagens en bussen. Dit gebeurt aan de hand van lage-resolutiebeelden die onmiddellijk door het toestel zelf omgezet worden tot anonieme telgegevens. Gezichten en nummerplaten zijn onherkenbaar

De verkeersgegevens zullen toegankelijk zijn voor het grote publiek via het platform www.telraam.net. De verzamelde data helpt ons om het mobiliteitsgedrag – zoals het aantal voetgangers en fietsers, maar ook het transitverkeer, het aantal snelheidsovertredingen, etc. – beter in kaart te brengen.

Hierdoor zullen de gemeenten, Beliris, MIVB en Brussel Mobiliteit in staat zijn de werven beter te plannen en te coördineren.