Timelapse: dakplaat Toots Thielemans

Publication date
03.01.2022

Op het einde van 2021 bereikte de werf Toots Thielemans een belangrijke mijlpaal met de realisatie van een eerste stuk van de dakplaat in de Stalingradlaan.

 

Na een wekenlange voorbereiding, met onder meer het plaatsen van de bewapening (zie foto bovenaan), werd in één dag ongeveer 600 kubieke meter beton gegoten om de dakplaat vorm te geven. Hoe dit in zijn werk ging, kan je ontdekken in onze timelapse. 

Media
Filmbestand

De realisatie van de dakplaat volgde op de bouw van een belangrijk deel van de zogenaamde diepwanden, de dragende muren van het toekomstige station, in de Stalingradlaan.

 

De nieuwe dakplaat moet eerst drogen en krijgt dan nog een bescherming tegen vocht. Vervolgens zal ze worden bedekt met aarde en kan er een tijdelijke rijweg op worden aangelegd.

 

Die rijweg is nodig voor de realisatie van de volgende fase van de werf en zal ervoor zorgen dat beide kanten van de Stalingradlaan opnieuw verbonden zijn ter hoogte van het Zuidpaleis. Deze oversteek zal vooral de verplaatsingen van voetgangers in de wijk verbeteren.  

 

De rest van de dakplaat van het station zal worden gegoten na de bouw van de rest van de diepwanden (langs de kant van de even huisnummers). Eens de dakplaat volledig klaar is, kan het verder uitgraven van het station beginnen. Op dat moment verplaatsen de werken zich grotendeels ondergronds en kunnen de werfzones bovengronds een heel stuk kleiner worden.

Media
Afbeelding
Coulage dalle de toiture