Albert: Uitrusting van een nieuwe tramterminus

Publication date
20.09.2022

Na de aanleg van een nieuw niveau voor de toekomstige metro 3 in het station Albert wordt nu het niveau voor de trams uitgerust. In 2023 zal de eerste tramterminus klaar zijn voor gebruik. 

 

In station Albert is inmiddels een extra niveau gecreëerd met het oog op de komst van metro 3. Tram 51 zal op niveau -1 van het station eindigen. Hiervoor is de toegangshelling vanaf de Jupiterlaan aangepast tussen de straat en het toekomstige eindpunt van de tram. Na het verbreden van de tunnel en het aanleggen van een nieuwe steunmuur zijn we voor de zomer begonnen met het betonneren van het dak van de tunnel.

 

De aannemer heeft een video gemaakt over de vooruitgang van de werken in de Jupitertunnel. Je kan hem via deze link bekijken. 

 

Plaatsen van trillingdempende apparatuur


Ondertussen en gedurende de maand september wordt de nodige infrastructuur voor de ingebruikname van tram 51 aangelegd. Enerzijds rusten we de tunnel uit met een rijdek voor de tram. Deze wordt aangebracht op een voorziening die de trillingen van voorbijrijdende trams absorbeert, hetgeen noodzakelijk is voor het comfort van de omwonenden.  

Media
Afbeelding
Bandes antivibratoires

Tegelijkertijd wordt de eindhalte uitgerust om toekomstige reizigers te ontvangen: perrons, toegang, enz.


Elektrificatie voor ingebruikname


Wij installeren ook alle apparatuur die nodig is voor de elektrificatie en telecommunicatie in de nieuwe tunnel en de eindhalte. Vanaf half september worden de kabelladders geïnstalleerd. Deze zullen de elektrische infrastructuur  die nodig is voor de werking van het station en de trams dragen. 


Vanaf oktober kunnen we de rails installeren. De rails worden samen met de ballast en dwarsliggers per vrachtwagen aangevoerd.  


Aanleg van een nieuwe lift


Tot het einde van het jaar werken wij verder aan de ruwbouw van een van de nieuwe liften die zich in de onmiddellijke nabijheid van het toekomstige eindstation zal bevinden. Hiermee zullen de reizigers, en met name personen met beperkte mobiliteit, elk niveau van het station vanaf de oppervlakte kunnen bereiken.


Ter herinnering, het station zal in totaal met 5 liften worden uitgerust.


Zodra alle uitrusting en de afwerkingen klaar zijn, zal de eindhalte van tram 51 in het station Albert in de loop van 2023 in dienst worden genomen.