Overzicht van de muurschilderingen in station Rogier

Publication date
18.04.2024

De voorbije twee jaar kreeg het station Rogier er een heleboel kunstwerken bij. De verfraaiing volgde op een projectoproep in 2022. Ontdek de verschillende werken hieronder. 

 

Rogier was al een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer, met verschillende metrolijnen, een handvol (ondergrondse) tramlijnen, en ook nog een heleboel bussen bovengronds. Ondertussen is het drukke station ook uitgegroeid tot een heuse kunstgalerij. 


In maart 2022 lanceerden Brussel Mobiliteit en de MIVB, in samenwerking met de Stad Brussel, een projectoproep voor kunstenaars om een fresco te ontwerpen op het plafond boven de ingang van het Rogierstation vlakbij winkelcentrum City 2. Na een voorselectie en een publieksstemming werd het project van Dake 25 in augustus 2022 voltooid.

 

Er kwamen naar aanleiding van deze oproep echter zoveel goede projectvoorstellen binnen dat Brussel Mobiliteit de andere geselecteerde kunstenaars de kans bood om te werken aan de andere ingangen van het belangrijke station.

 

De verschillende muurschilderingen werden aangebracht tussen april 2022 en april 2024. De realisatie werd zorgvuldigd gepland om zo de vele reizigers in het station zo weinig mogelijk te hinderen. 

 

Een overzicht van alle fresco’s die momenteel het station verfraaien:

 

 

Media
Afbeelding
Art @ Rogier
Text

De twee toegangen naar en van het perron richting Noordstation / Esplanade (lijnen 3 en 4) werden verfraaid door Almudena Pano & Elisa Sartori (zie foto boven het artikel). Deze twee kunstenaars haalden hun inspiratie in het hoge noorden en nodigen de reizigers uit om een andere wereld van wolven, beren, berg- en sneeuwlandschappen te betreden.

 

De twee toegangen van en naar het perron richting Churchill / Stalle (lijnen 3 en 4) werden onder handen genomen door  Caroline, Felix en Denis van de vzw Fais le Trottoir (zie foto hiernaast). Het kunstenaarstrio richtte zijn onderzoek op abstracte zwevende vormen. Ze lieten zich inspireren door de voorstelling van zeestromingen en hun variaties in tijd en ruimte.

Text

De stationstoegang van en naar de Manhattan Tower was het speelterrein van Gaspard Ryelandt en Marie Mahler (zie foto hiernaast). De kunstenaars lieten zich inspireren door de bovengrond, met name de grote luifel van architect Xaveer De Geyter op het Rogierplein en het verkeer in de buurt, om reizigers en passanten in een denkbeeldige, vrolijke en kleurrijke wereld te projecteren.

Media
Afbeelding
Art @ Rogier
Media
Afbeelding
Art @ Rogier
Text

De binnen- en buiteningangen tot het perron richting Simonis  /Koning Boudewijn (lijnen 2 en 6) werden versierd door Lindert Steegen (foto hiernaast). De kunstenaar heeft zijn project opgevat in symbiose met en als aanvulling op de majestueuze luifel. Zijn tekening is een visualisatie van het Rogierplein van bovenaf gezien. Die vertaalt hij vervolgens in zijn eigen abstracte en bijzonder kleurrijke universum.

Text


De twee toegangen van het perron richting Elisabeth (lijnen lijnen 2 en 6) zijn versierd door Arnaud Vanhemelryk (foto hiernaast). Zijn fresco's illustreren een veelheid aan termen die te maken hebben met mobiliteit, maar ook met Brussel, samenleven en duurzaamheid.

Media
Afbeelding
Art @ Rogier
Media
Afbeelding
Art @ Rogier
Text

 

De buitentoegang ter hoogte van winkelcentrum City 2 (hoek Nieuwstraat en Kleine Ring) werd zoals gezegd onder handen genomen door Dake 25 (foto hiernaast). Op het plafond boven de roltrap maakte de kunstenaar een kleurveld dat de kleurvariaties van de hemel nabootst, van zonsopgang (bovenaan de roltrap) tot zonsondergang (onderaan de roltrap), met in het midden de duisternis van een sterrenhemel.

 

 

De originele versie van dit artikel verscheen op de website van Brussel Mobiliteit.