Unieke vondst prehistorische dieren op werf Toots Thielemans

Publication date
16.02.2024

Op de werf van het station Toots Thielemans zijn verschillende beenderen van prehistorische dieren ontdekt. Een zeldzame gebeurtenis in Brussel. De laatste vondst van prehistorische fauna dateert van 2018, toen in Schaarbeek een fragment van een mammoetslagtand werd gevonden.

 

 

Text

Bij het uitgraven van het toekomstige station en de verbindingstunnel richting Zuidstation zijn verschillende overblijfselen ontdekt van prehistorische dieren. Volgens een eerste analyse van de archeologen van urban.brussels gaat het om een dijbeen van een mammoet, een fragment van een mammoetslagtand, een gewei van een edelhert en een onderkaak van een edelhert of megaloceros (een soort reuzenhert). De beenderen werden ontdekt op een diepte van ongeveer 8 à 9 meter in sedimentlagen die dateren uit de ijstijd, ongeveer 120.000 tot 11.700 jaar geleden. Verdere analyse is nodig om een preciezere datering te geven.

 

Verdere opgravingen

 

Urban.brussels zet zijn analyse voort en denkt al na over de manier waarop deze uitzonderlijke artefacten het best tot hun recht kunnen komen. Het doel is dan om deze vondsten te kunnen tentoonstellen aan het grote publiek. Er worden verschillende pistes verkend:

 

- Installatie in de regionale collecties
- Tijdelijke tentoonstelling over het thema prehistorie in de Sint-Gorikshallen
- Uitgelenen aan het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen
- Presentatie in een metrostation

 

Tegelijkertijd gaan de werken voor het station Toots Thielemans in dezelfde zone en op dezelfde diepte door. Omwille van het archeologisch potentieel zal urban.brussels dit gebied uiteraard nauwlettend in de gaten houden om eventuele nieuwe botten te ontdekken.

Media
Afbeelding
Os mammouth

Mammoet onder Zuidstation

Het is niet de eerste keer is dat er beenderen worden ontdekt tijdens metrowerkzaamheden. In de jaren tachtig werd bij de bouw van het metrostation onder het Zuidstation ook al 30.000 jaar oude beenderen van een mammoet ontdekt.

 

De beenderen worden sinds 1988 in een glazen vitrinekast tentoongesteld. Die werd in 2017 vernieuwd en aangekleed en kreeg een speciale belichting.

Media
Afbeelding
mammoet-been