Werfbezoek 6 maart 2020 (met video)

Publication date
11.03.2020

Het station Lemonnier en de tunnels, waar momenteel de trams passeren van de premetro op de noord-zuidas, zijn niet aangepast aan de doorkomst van metrostellen. Daarom moet vlakbij een nieuw station worden gebouwd zodat de premetro een volwaardige metro kan worden.

Dit nieuwe station kreeg de naam Toots Thielemans, ter ere van de jazzmuzikant die in de Marollen woonde en in 2016 overleed. Het station komt hoofdzakelijk onder de Stalingradlaan te liggen (een gedeelte van de tunnels bevindt zich eveneens onder de Jamarlaan, de Zuidlaan en het Zuidpaleis). Het station Lemonnier, dat ook nog trams zal ontvangen (de huidige lijnen 51 en 82), wordt omgebouwd en verbonden met het toekomstige station Toots Thielemans via een ondergrondse doorgang onder de Zuidlaan.

De voorbereidende werken voor de verplaatsing van de nutsleidingen, gecoördineerd door Vivaqua en Sibelga, startten ongeveer een jaar geleden in de wijk van premetrostation Lemonnier en zijn bijna klaar.

Met de start van de bouwwerken van het toekomstige station Toots Thielemans, onder de Stalingradlaan, begint een nieuwe fase. Er komen ook nieuwe tunnels onder het Zuidpaleis, de Zuidlaan en de Jamarlaan, om het nieuwe station te verbinden met de bestaande infrastructuur.

Op vrijdag 6 maart organiseerde de MIVB een persbezoek in de werfzone van het toekomstige station Toots Thielemans. Behalve de algemeen directeur van de MIVB Brieuc de Meeûs waren ook minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt, burgemeester Philippe Close  en schepen van Stedenbouw Ans Persoons. Hierbij vindt u een video en enkele foto's van het bezoek.

Media
Media
Media
Afbeelding
Visite de chantier
Media
Afbeelding
Station Lemonnier
Media
Afbeelding
Photo de groupe