Tram 10 verbindt 10 nieuwe haltes met premetro

Publication date
28.05.2024

Op 23 september 2024 worden in Neder-Over-Heembeek 10 nieuwe tramhaltes in gebruik genomen. Ze zullen bediend worden door de nieuwe tramlijn 10. Die zal het Militair Hospitaal verbinden met Churchill in Ukkel via de premetro Noordstation-Albert. 

Text

De nieuwe tramlijn 10 speelt in op de grote ontwikkelingen die Neder-Over-Heembeek heeft doorgemaakt en nog altijd doormaakt, met een groeiende bevolking, nieuwe diensten, nieuwe infrastructuur en nieuwe bedrijven. Volgens de prognoses zal Neder-Over-Heembeek in 2035 24% meer inwoners tellen, 32% meer scholieren en 36% meer jobs dan in 2018.

 

Tram 10 zal zorgen voor een rechtstreekse, snelle en comfortabele verbinding met hoge capaciteit om deze ontwikkelingen te ondersteunen en tegemoet te komen aan de toegenomen mobiliteitsbehoeften van de Brusselaars.
 

Tramlijn 10 rijdt van het Militair Hospitaal naar het centrum van Brussel en dan verder naar Churchill (Ukkel), via belangrijke trekpleisters zoals het Noordstation, Rogier, De Brouckère, het Zuidstation en Albert.

Media
Afbeelding
Tram NOH

Lijnnummer verandert voor reizigers van tram 3

De nieuwe lijn 10 krijgt tien nieuwe haltes, waaronder de vernieuwde overstappool Heembeek en haltes aan de Zavelput (foto boven het artikel) en het Peter Benoitplein. Twee haltes werden vernoemd naar belangrijke vrouwen: Simone Veil en Marguerite Yourcenar. In Neder-Over-Heembeek zal tram 10 rijden door de Heembeekstraat, de François Vekemansstraat, de Groenweg, langs het Nelson Mandela-stadion, door de Ransbeekstraat (foto rechtsboven), de Tyraslaan en de Bruynstraat.

 

De indienststelling van tramlijn 10 eind september gaat gepaard met andere veranderingen op het Brusselse vervoersnet. De bestaande tramlijn 3, die momenteel rijdt tussen Esplanade en Churchill, zal fuseren met lijn 10 tussen Heembeek en Churchill. Voor wie de tram neemt tussen de haltes Heembeek en Churchill verandert enkel het lijnnummer. (lees verder onder het lijnschema van tram 10)
 

Media
Afbeelding
Schema tram 10
Text

Nog een nieuwigheid: tram 35

Het deel van het huidige traject van lijn 3 tussen Esplanade en Heembeek, wordt niet overgenomen door de nieuwe lijn 10. De haltes De Wand, Araucaria en Braambosjes blijven wel bediend door tram 7 en krijgen daarbovenop een tweede tram, lijn 35. Die zal eindpunt Esplanade verbinden met het Weldoenersplein in Schaarbeek en komt het vervoersaanbod op de Lambermontlaan versterken. Vooral tijdens de avondspits zit tram 7 overvol tussen de haltes Docks en Meiser. De frequentie van de tram zal op dit traject verdubbelen van 10 naar 20 trams per uur. 
 

Daarnaast zijn er ook veranderingen voor de buslijnen in Neder-Over-Heembeek. Meer details over alle geplande aanpassingen vind je op de website van de MIVB en op de blog MIVBstories

Media
Afbeelding
Schema T10 T35