Een kijkje in het hart van de metrostations

Publication date
04.08.2022

De toekomstige metro 3 zal beschikken over 18 stations. Zeven daarvan krijgen een tunnel die ongeveer 30 meter onder de grond ligt. Zo zullen de meeste stations van metro 3 zich tussen 20 en 30 meter onder de grond bevinden.Dat is voor Brussel een recorddiepte: het diepste bestaande metrostation tot nu toe (Kruidtuin) bevindt zich op 20 m. In vergelijking met andere stations over de hele wereld is dat getal echter nauwelijks indrukwekkend. In andere landen werden metrostations op meer dan 100 meter onder de grond gebouwd!


Doorgaans bevindt een metrostation zich slechts op enkele meters onder het straatniveau. Toch moet bij de aanleg van een metro rekening worden gehouden met de geologische en topografische kenmerken van de ondergrond. In Sint-Petersburg, bijvoorbeeld, loopt de metro onder de rivier de Neva op meer dan 86 meter diepte. In Montreal is het station Edouard-Montpetit in opbouw onder de Mount Royal Hill, op een diepte van 72 meter. Dat wordt het diepste metrostation van Canada. De architecturale uitwerking zal de rots waaruit het station werd gehouwen extra valoriseren.

Media
Afbeelding
chantier Montréal
Credits
©REM

De diepste metrostations ter wereld

In Parijs is het metrostation Abbesses - niet ver van het hoogste punt 'La Butte' - nog steeds het diepste van het net. De sporen liggen op 36 meter onder straatniveau. Nog steeds in Europa, is Hampstead het diepste metrostation in Londen, op zowat 58 meter diepte. Het werd op een steile heuvel gebouwd. Het diepste metrostation in de VS is dat van Washington Park (79 meter), in Portland (Oregon).

Dit is de top-5 van de diepste metrostations ter wereld:

 • Jeruzalem–Yitzhak Navon in Israël: 80 meter

 • Park Pobedy, Rusland, in de metro van Moskou: 84 meter

 • Admiralteyskaya, Rusland in St. Petersburg: 86 meter

 • Hongtudi, een station in de gemeente Chongqing in China: 94 meter
 • Arsenalna metrostation in Kiev in Oekraïne: 105,5 meter


De metro van Pyongyang (110 meter) in Noord-Korea is ongetwijfeld de diepste ter wereld.

In Rusland - net als in Oekraïne en in Noord-Korea - zijn de metro's ook bedoeld als schuilkelders. Precies daarom liggen ze zo diep onder de grond. De recente oorlog in Oekraïne toonde dat op een trieste manier aan.

Media
Afbeelding
Arsenalna station du metro de Kyiv
Credits
© Jorge Láscar Wikimedia Commons

En in Brussel?

De diepste metrostations in Brussel zijn momenteel:

 1. Kruidtuin : 20 m
 2. Merode : 19,50 m

 3. Weststation (-3) :18,39 m

 4. Zuidstation : 17,75 m

 5. Schuman : 17,42 m

 6. Hallepoort : 17,29 m

 

De stations van de toekomstige metro 3 zullen met hun perrons op 20 tot  30 meter dus nog dieper liggen.

Roltrappen en liften

​De metro van Moskou is niet alleen een van de diepste. Hij heeft ook de langste roltrappen! Het record van 126 meter staat op naam van station Park Pobedi.  


In Kiev duurt het meer dan vijf minuten om via de roltrappen (een van 55 meter lang en een tweede van 46 meter lang) het station Arsenalna te bereiken. In Europa is Praag recordhouder met de langste roltrap van Europa (88 meter) in het station Namesti Miru. In het toekomstige station Edouard-Montpetit in Montreal (op 72 meter diepte) zullen de snelle roltrappen de reizigers in amper 20 seconden naar de begane grond brengen


We maakten een rekensommetje voor Brussel. Afdalen naar het station Merode duurt momenteel 2 min 15. Naar Kruidtuin: 2 min 30. Dat zijn relatief korte trajecten. In sommige stations in Parijs, bijvoorbeeld, moeten reizigers lang wandelen om de perrons te bereiken. Soms ook bovengronds, waar het oversteken van sommige kruispunten tijd vergt om de metrohalte te bereiken.


Niet alleen de diepte van metrostations overal ter wereld is indrukwekkend. Ze zijn ook een ommetje waard om hun decoratieve elementen. Sommige metro's behoren ongetwijfeld tot de mooiste ter wereld. In Brussel, bijvoorbeeld, kreeg elk station een eigen identiteit en is er veel aandacht voor kunst. In de Brusselse metro afdalen, is meteen een uitzonderlijke ontdekkingstocht...