Albert, een heuse mobiliteitshub

Publication date
02.07.2020

Met de komst van de metro, liften en een fietsparking wordt het station Albert meer dan ooit een belangrijk knooppunt voor de mobiliteit in het zuiden van Brussel. 

In het kader van het project Metro 3 wordt de bestaande premetro tussen de stations Noord en Albert omgebouwd tot volwaardige metro. Dat betekent meteen ook een grondige opknapbeurt voor het station Albert. De transformatie begint deze zomer.

Op het niveau van de bestaande tramperrons (verdieping - 2), komt de eindhalte van de toekomstige metrolijn 3. Die zal niet alleen een comfortabele verbinding bieden met het Zuidstation en het stadscentrum, maar op termijn ook met Schaarbeek en Evere.

Media
Afbeelding
Albert cube

Op het tussenniveau (verdieping - 1) wordt de grote lokettenzaal verbouwd tot een nieuw tramstation. De lijnen 4 en 51 krijgen er een terminus. In tweede instantie wordt ook tram 7 doorgetrokken van de huidige eindhalte Vanderkindere tot Albert, waardoor de overstapmogelijkheden nog groter worden.

Liften en fietsparking

De toegankelijkheid van het station zal aanzienlijk verbeteren dankzij de bouw van verschillende liften. Die zullen ook de overstap met de verschillende buslijnen (37, 48, 54) makkelijker maken.

Het station Albert krijgt ook een beveiligde fietsparking, waardoor mensen uit de wijde omgeving makkelijker met de fiets naar het station kunnen komen, om daar over te stappen op het openbaar vervoer. 

Omleiding tram 51

De transformatie van station Albert gebeurt in verschillende stappen. In eerste instantie is de grootste impact voor de reizigers van tram 51, die vanaf september 2020 zal worden omgeleid via het traject van tram 4 (via Vanderkindere en Helden), tot aan halte Globe waar lijn 51 verder kan via zijn normale tracé. Deze omleiding is ook nuttig voor de vernieuwing van de Alsembergsesteenweg in het centrum van Ukkel. Door beide werven op elkaar af te stemmen, slaan we dus twee vliegen in één klap.

Bovengronds concentreren de werken zich aan de zuidkant van het Albertplein. De stationstoegang aan de kant van de Jupiterlaan gaat tijdelijk dicht en de Jupiterlaan zal niet langer toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer vanaf de Alsembergsesteenweg. Er is een omleiding voorzien via de Cervantesstraat.

Media
Afbeelding
Station Albert