Ontwerper gezocht voor heraanleg Jamarlaan

Publication date
01.09.2023

Brussel Mobiliteit is op zoek naar een ontwerpteam voor de heraanleg van van de Jamarlaan en een stuk van de Zuidlaan na de werken voor Metro 3. Het is de bedoeling om ook buurtbewoners en handelaars bij het project te betrekken. 

De Jamarlaan en het aanpalende stuk van de Kleine Ring zijn momenteel het toneel van belangrijke werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe tunnel die het station Toots Thielemans zal verbinden met de bestaande infrastructuur in de buurt van het Zuidstation. 

 

Na de bouw van deze nieuwe infrastructuur voor de metro, zal de openbare ruimte in de buurt vernieuwd worden. Wegbeheerder Brussel Mobiliteit is nu op zoek naar een multidisciplinair team om de nieuwe plannen voor de bovengrond vorm te geven. 

 

“De herinrichting van gevel tot gevel moet een publieke ruimte opleveren met grootstedelijke kwaliteit”, klinkt het op de website van de Brusselse bouwmeester. “Duurzaamheid, inclusieve toegankelijkheid en synergie met andere lopende of geplande projecten in de omgeving van het projectgebied zijn belangrijke doelstellingen.”

 

De plannen zullen moeten aansluiten op andere initiatieven in de buurt, zoals de heraanleg van de Stalingradlaan en de herbestemming van de ruimtes onder de sporen nabij het Zuidstation. Het ontwerpteam zal ook een participatief proces moeten opzetten, om onder meer buurtbewoners en handelaars te betrekken bij het project. Kandidaten kunnen tot 2 oktober 2023 een dossier indienen. Meer info vind je op de website van de bouwmeester