Vue aérienne du dépôt

Nieuwe stelplaats in Haren

20.09.2017
#Stelplaats Haren

Een nieuwe metrostelplaats komt aan het noordelijke uiteinde van de metrolijn 3. Ze zal geïntegreerd worden op het terrein van de bestaande tram- en busstelplaats van de MIVB in Haren, die ook het vertrekpunt vormt voor de aanleg van de tunnel en het rollend materieel in exploitatie.

De stelplaats bestaat uit 2 entiteiten:

  • Een administratief gebouw voor conducteurs, mechaniciens en administratief personeel
  • Een remise-werkplaats waar de metrostellen zullen worden onderhouden en gestald

Daar zullen testsporen, parkeersporen, een metrowasplaats, sporen voor onderhoud en herstel en sporen voor de werktreinen. De stelplaats wordt zodanig ontworpen dat ze zich aan een stijging van het verkeer op het metronetwerk kan aanpassen. Ze zal 21 treinen kunnen stallen tegen 2024 en 47 tegen 2040, indien dit nodig blijkt.

Het complex, met een totale oppervlakte van 100.000 m², waaronder 17.000 m² voor de gebouwen, wil eveneens comfortabel zijn met veel natuurlijk licht en goed geïntegreerd in de omgeving.

Administratief gebouw

Het administratief gebouw bestaat uit 3 niveaus. Op de ondergrondse verdieping zullen de technische ruimten en een technische opslagplaats worden ondergebracht, in directe verbinding met de werkplaatsputten. Op de gelijkvloerse verdieping vindt men de kantoren en de vergaderzaal terug, met zicht op de werkplaatsen. Op de eerste verdieping worden de technische lokalen en de ruimtes voor het personeel (cafetaria, keukentje en terras) ingericht. Het gebouw met een oppervlakte van 1.350 m2 zal baden in natuurlijk licht dankzij een patio die in het midden wordt aangelegd.

Remise-werkplaats

Het gebouw van de remise-werkplaats, dat bedoeld is voor het onderhoud en het stallen van de metrostellen, zal gekenmerkt worden door shed-daken (industrieel dak met zaagtandmotief). Dankzij dit dak en zijn noord-zuidoriëntatie valt er veel licht binnen, is er een constante helderheid en een betere ventilatie. De remise van de metrostellen zal binnen en buiten de stelplaats plaatsvinden.