Giratoire Toots Thielemans

Nieuw verkeersplan treedt in werking aan Toots Thielemans

14.10.2020

De werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe station Toots Thielemans gaan een nieuwe fase in op 19 oktober 2020. Die dag verandert ook het verkeersplan in de buurt.

De belangrijkste wijziging is de ingebruikname van een grote rotonde op het kruispunt van de Kleine Ring. De rotonde laat toe om in het midden van het kruispunt te werken aan de nieuwe infrastructuur voor Metro 3. Daarnaast moet de rotonde tegelijk zorgen voor een stabiele en overzichtelijke verkeerssituatie voor de hele duur van de bovengrondse werken.

De rotonde kan evenwel minder autoverkeer verwerken dan het oude kruispunt. Daarom wordt het doorgaand verkeer ontmoedigd met dynamische borden op verschillende strategische plaatsen in heel Brussel. Wie in de buurt moet zijn, maakt dan ook best gebruik van het openbaar vervoer of andere vervoersmiddelen dan de auto. De nieuwe fietspaden op de Kleine Ring zullen doorlopen op de rotonde. 

De doorgang zal extra moeilijk zijn in het weekend net voor de overgang naar de nieuwe verkeersopstelling, vooral dan in de nacht van 18 op 19 oktober. Dan moeten immers de laatste asfalteringswerken gebeuren en wegmarkeringen worden aangebracht. De Hallepoorttunnel zal die nacht afgesloten worden richting Zuid.

De kaart hieronder toont de situatie vanaf 19 oktober in de werfzone op de Kleine Ring. De andere werfzones volgen daaronder.

In de Jamarlaan blijft het verkeer beperkt tot één rijstrook in elke richting. Het doorgaand fietsverkeer moet omrijden via de Luchtvaartsquare of de Europa-esplanade. Aan de kant van de oneven huisnummers wordt opnieuw een plaatselijke toegangsweg ingericht langs de gevels.

In de Stalingradlaan blijft eenrichtingsverkeer van kracht tussen de Zuidlaan en de Rogier van der Weydenstraat, maar keert het verkeer terug naar de kant van de pare huisnummers. Automobilisten en fietsers delen er de rijbaan richting het Rouppeplein. Aan de andere kant komt een grote werfzone. Richting Zuid moeten fietsers omrijden via de Lemonnierlaan. 

Ook op de Lemonnierlaan verandert de werfzone van kant, maar dit zal pas gebeuren op 2 november 2020. Dan zijn de voorbereidende werken aan de kant van de onpare huisnummers voorbij en zal de metrowerf zich installeren aan de kant van de pare huisnummers. De Rogier Van der Weydenstraat zal van hieruit enkel te voet toegankelijk zijn. 

De buurtbewoners kregen een informatiefolder met de kaarten in hun brievenbus. De plannen werden ook voorgesteld op de panelvergadering van 12 oktober.